SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Renshi Håkan Ekenberg
2016-06-08 09:32

Håkan Linnarssons tankar kring budo i allmänhet och ju-jutsu i synnerhet, träning som sådan, budon i samhället och för mig eller dig som individer.


Jag som bloggar är graderad till svartbälte i Ju-jutsu, är aktiv som instruktör vid Jujitsuklubben Ronin i Göteborg.


Håkan Linnarsson i samtal med Håkan Ekenberg vid Soke Yamaue´s 70-års dag!

 

Namn: Håkan Ekenberg

Född: 1967

Började träna kampsport/budo: 1979

Huvudstil: Jujitsu, Gendai Bushi no Michi (4 dan)

Andra stilar: Ju-jutsu Kai (1 dan)

Något i kickboxning

Blått bälte i judo

 

Vad fick dig att börja träna?

Sport och påsklovsträning när jag var liten, du vet där man får prova på. Jag provade på judo när jag var sju. Sedan var det klippt!


Jag träna för en kille som hette Hasse Gauffin  han é död nu, men han var stor inom judo och aikido världen. Sedan träffade jag en lärare i skolan som tyckte jag hade jäkligt svårt att sitta still, det visade sig vara Björn Hornwall som tränade ju-jutsu kai.

Han sa att du åker med mig till träningslokalerna så under tiden jag skjutsar dig kör vi läxförhör. Du kan använda händer och fötter också, du behöver inte bara kasta folk. Det var 1979 tror jag.

 

Om du skall ge något ett råd när man just börjat eller funderar på att börja, vad skall man tänka på?

Var inte rädd! Ha inga krav, gå bara in och ha kul!

 

Vilket är ditt roligaste eller bästa budo ögonblick?

Det är några att välja mellan! Man kan jämföra minnen, dels när man var lite och åkte på läger, känslan när man träffade nytt folk och hade sjukt jä-la roligt (lovade att redigera bort svordomar) det är samma känsla när jag var 12 år och var grön eller blåbälte. Så är det samma känsla som nu här idag.


Jag har träffat några nya människor här idag. Det är samma känsla! Jag reser mycket över hela världen, det är svårt att bli förvånad eller glad över en ny stad, men varje gång jag kommer till ett läger träffar jag nytt folk. Det är nya minnen hela tiden.


Bland det bästa minnet av nya folk jag träffat är ert gäng från Göteborg (skratt) - Lika barn leka bäst. men vi utvecklar inte det 😊.


Naturligtvis kan jag inte låta bli att kommentera min resa till Japan med Soke Yamaue. En fantastisk upplevelse!

 

Har du någon favoritteknik? I så fall vilken?

Försvar mot slag och liknande, eller tekniker mot osotogare eller haragoshi, för den kan jag sätta från vilket väderstreck som helst!

 

Om du skulle beskriva budo med ett ord, vilket skulle det då vara?

Ofrånkomligt!

 

/Håkan Linnarsson Sensei, 1 dan

 
Övriga