SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.
Tävlingsjujutsu

Vår stil är inte en typisk tävlingsstil utan vi tränar självskydd. Trots det så har de medlemmar som vill prova tävlingsformen möjlighet att göra det i vår tävlingsgrupp. Vi tävlar då under gällande regelverk från Svenska Budo och Kampsportsförbundet. I korthet kan man beskriva tävlingsformen som följer. Matchen är 2 eller 3 min beroende av åldersgrupp. Man börjar stående, som karate, med sparkar och slag med semikontakt dvs snudd. Under 15 år är inte slag och spark mot huvudet tillåtna. Då den ene får tag i den andre så övergår kampen till "judo" dvs inga slag eller sparkar är längre tillåtna. Då någon hamnar på marken övergår kampen/matchen i mattkamp. Här gäller det att hålla fast sin motståndare vid mattan med fasthållningar, lås eller strypningar. I barnklasserna är strypningar och armlås inte tillåtna.

Poäng utdelas i de tre momenten med en till tre poäng, där två och tre "poängare" kallas ippon. Om en spelare får ippon i alla tre delarna vinner denne innan matchslut på teknisk överlägsenhet, full ippon. Annars fortsätter kampen tiden ut. Om ingen av de tävlande tar kontrollen på mattan så döms de upp och matchen fortsätter från stående.


Svenska jujutsufedrationen och de fullständiga regelerna star att läsa i regelboken, se länk Tävlingskalendarium

 
Övriga