(Den föränderliga stilens väg)
Vårt främsta mål är att alla skall kunna träna hos oss och känna träningsglädje och kamratskap oavsett hudfärg, kön, rörlighet eller religion, gammal som ung, motionär som elit.
ALLA!
Vi kombinerar de gamla Japanska traditionerna med en kampkonst som har inriktning mot självförsvar, som dels skall vara utmanande och utvecklande i Dojon (träningslokalen), men som också i värsta fall skall ge ett övertag i en eventuell nödsituation där våld kan finnas med i bilden.
Gendai bushi no michi
tolkas som ”Den föränderliga stilens väg” och ger en liten fingervisning av den form av Jujitsu vi tränar här på Minami Budokai. Vi försöker så gott det går att anpassa stilen till individen för att så många som möjligt ska få den träning de söker. Samhället är också under ständig förändring och utveckling, vilket vårt sätt att träna också är.
Namnet och tolkningen är framtaget tillsammans med vår ”Soke” (Stormästare), Soke JK Yamaue, 10:e dan. Den direkta översättningen betyder ungefär ”Den moderna krigarens väg”.
Att översätta Japanska till Svenska är inte helt lätt, då även orden i direkt översättning kan ha en annan betydelse. På Japanska så innebär ordet krigare inte endast betydelsen stridande soldat, som man kanske tänker på när man säger krigare på svenska. Det kan på japanska också innebära en vanlig person som kämpar på lite extra med någonting. Man ger lite mer utöver det vanliga.
Gendai = Modern, Den moderna
Bushi = Krigare, Krigarens
no = prefix som gör att grammatiken i orföljden blir korrekt (The way of modern warrior, Den moderna krigarens väg)
Michi = Väg (Väg kan också vara "Do" som i BU-DO (Kampens väg) eller Bushi-DO (Krigarens väg). Men använder man DO så är betydelsen att det är den enda strikta vägen i samband med ordet som "DO" är knutet till. Michi´s betydelse av "väg" är mer filosofi, inriktning.
Man kan säga att "DO" är en rak väg utan avfarter, medan "Michi" är en alpväg med en massa avstickare. Därför passar ”Michi” mer in i vår tolkning av frasen "Den moderna krigarens väg" (Den föränderliga stilens väg).
Vi har också valt tolkningen ”Den föränderliga stilens väg” för att den har en positiv klang. Att använda ordet ”krigare” kan ge en negativ tolkning, vilket naturligtvis inte sammanfaller med vårt budskap och mål som klubb.
Vi har inga regler, men vi håller stenhårt på reglerna.
Vår form av Jujitsu är främst en form av motionsidrott, men teknikerna riktar sig till en kampform som bygger på självförsvar. Eftersom vi inte är en stil som bedriver tävling så har vi heller inga tävlingsregler som styr vår kamp och teknikträning. Däremot så sker all form av träning under mycket strikta former som (oftast) förhindrar skador hos utövaren. Naturligtvis kan det bli lite blåmärken, stäckningar och kanske till och med lite näsblod precis som i vilken idrottsaktivitet som helst. Men det är mycket ovanligt med allvarligare skador hos oss. Den elev som vill träna lugnast och med minst kontakt i teknikerna är den som styr hur hård kampen/teknikträningen skall vara. Naturligtvis bedrivs också all träning under överinseende av en väl erfaren instruktör.
Vår egen stil är ingen tävlingsinriktad stil, men om man är intresserad av att prova på tävling i Jujitsu enligt Svenska Budo och Kampsportsförbundets regelverk så erbjuder vi också tävlingsträning för elever med intresse för detta.
Utöver ovanstående så har vi strikta regler för hur man beter sig i Dojon och mot sina träningskamrater, samt även rent hirearkistiskt gentemot högre graderade.
Kontaktfight/Non gi
För de elever som vill ge det lilla extra så erbjuder vi träning där lite hårdare tag är tillåtet. Denna träning kan jämföras med den tävlings-stil som kallas MMA (Mixed Martial Arts). Vi har dock vart bort reglerna för att bibehålla flexibiliteten i sitt tänkande när det gäller att besegra sin motståndare.
Detta kan låta och se brutalt ut, men precis som med all vår tråning sker detta under strikt kontroll av en erfaren instruktör.
OBS!Precis som med tävlingsträningen så behöver man ej deltaga i denna form av träning för att kunna gradera i stilen Gendai Bushi No Michi
Våra instruktörer
För att bli instruktör hos oss krävs inte bara att man ska ha en lång och gedigen bakgrund inom Jujitsu. Det krävs också att man visar ett engagemang utöver det vanliga i klubben och att man har erfarenhet av att leda och instruera elever på mattan.
Det börjar med att man efter flera års träning får vara med och hjälpa ordinarie instruktörer som hjälptränare under enklare övningar. Visar man sig vara duktig så får man chansen att i samband med gradering till lägst 1:a kyu (Brunt bälte) även avlägga prov för att få bli ”Sempai” (Tränarelev).
Som Sempai är man i normalt sett ca 2 år under instruktörsutbildning för att sedan få erhålla titeln
”Sensei” (Instruktör). För detta krävs dock att man graderar till, eller redan innehar, 1:a Dan (Svart bälte)
Detta var en liten kort presentation av Minami Budokai Jujitsu.
Det finns mycket mer att säga, men det mesta kommer ge sig när du väl kommit igång med din träning. Är det något du undrar finns det gott om erfarna elever och instruktörer som gärna förklarar och svarar på dina funderingar.
VÄLKOMMEN!
Renshi Håkan Ekenberg, Stilchef för Minami Budokai Jujitsu
Renshi Antonio Somma, Huvudinstruktör för Minami Budokai Jujitsu