SportAdmin använder Cookies för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på Jag Godkänner tillåter du detta. Här kan du läsa mer om cookies och hur SportAdmin använder dem.

Att träna karate

2015-12-18 15:49
Att träna karate är inte som att träna fotboll eller basket. I karate lär man sig saker som lösryckta ur sitt sammanhang kan vara farliga. Därför är det viktigt att man som karateka (karateutövare) underkastar sig en sträng disciplin. 

Det finns inga "hemliga tricks" eller "mystiska dödssparkar" som du kan lära dig på en kväll. Det som finns är hård fysisk träning. Karatekas lär sig behärska sin kropp på ett helt nytt sätt och man tränar även sitt psyke, vilket är minst lika viktigt. Genom hård träning lär man sig så småningom svårare tekninker.

Det är otroligt kul att träna karate samtidigt som det naturligtvis kan vara väldigt jobbigt. En av grundpelarna i Kyokushin karate träning är Osu no Seishin eller Viljan till tålmodighet. Det är svårt att ge någon exakt förklaring till Osu no Seishin men även om det är en otillräcklig beskrivning kan man säga att det är att ha en vilja att uthärda, att inte ge upp för motgångar utan att nå gränsen för sin förmåga och sedan åstadkomma lite till.

Kihon, kata och kumite
I grunden består Karate av tre delar: Kihon, Kata och Kumite som vävs samman till en stil. Olika karatestilar lägger olika tonvikt på de olika delarna och har oftast lite olika sätt att genomföra övningarna.

  • Kihon är benämningen på karatens tekniker i grundform. Genom gedigen grundformsträning lär man sig hur tekniken ska genomföras. Sosai Oyama skapade Kyokushin från en princip kallad cirkeln och punkten. Rent praktiskt innebär det bland annat att Kyokushin stilen använder cirkulära rörelser för att avvärja attacker och att tekniker tar kortaste vägen mellan teknikens start- och slutpunkt.
  • Kata är förutbestämda mönster av kihontekniker mot tänkta motståndare. Inom de traditionella karatestilarna finns det ungefär 70 kator varav runt 30 stycken används. När Sosai Oyama skapade Kyokushin kombinerade han katamönstren från de båda stilarna, Shotokan och Gojo-Ryu, han tidigare bemästrat.
  • Kumite är sparring i en eller annan form. Dels finns det formell sparring med uppgjorda tekniker (Sanbon- och Ippon- Kumite), och dels finns det fri sparring, Jiju kumite. När Sosai Oyama intoducerade Jiju kumiten var det något nytt. Tidigare hade karaten i princip bara bestått av Kihon och Kata träning.
Taiso och Zazen
Utöver de tre grunddelarna finns även Taiso och Zazen-övningar: 
  • Taiso är de fysiska övningar som stärker kroppen och ökar muskelstyrkan. Det är till exempel armhävningar, situps och mitsövningar (slagkuddar). I kyokushin karate är det stor tonvikt på taiso.
  • Zazen är benämningen för meditation. Varje träningspass inleds och avslutas med en kort meditation. Inledningen är till för att samla tankarna och koncentrationen kring den kommande träningen och avslutningen är för att samla ihop intrycken från träningen och sätta punkt för passet.
 
Platinumsponsor
Guldsponsor
Övriga